Jogurt

Jogurt Pitny jest to jeden z przetworów mlecznych. Jogurt otrzymuje się bezpośrednio z mleka krowiego. Następnie mleko poddawane jest licznym procesom w tym pasteryzacji, dzięki której nadaje się do spożycia. Jogurty pitne znacznie różnią się od tych zwykłych konsystencja. Jogurt zwykły ma stała konsystencję a pitny wręcz przeciwnie jest płynny i nadaje się jedynie do picia. Stąd tez wzięła się jego nazwa. Jogurty pitne pakowane są również w inne opakowania. Do ich przechowywania służą butelki plastikowe. Jogurty mają zazwyczaj od dwustu pięćdziesięciu gram do pięćset gram. Wyróżniamy jogurty pitne naturalne oraz smakowe. Te drugie wzbogacone są o dodatek rozdrobnionych owoców. Jogurty należy przechowywać w lodówkach w minusowych temperaturach, ponieważ są to produkty szybko ulegające po psuciu. Jogurt jako produkt w całości składający się z mleka krowiego jest niezwykle zdrowy. Zawiera przede wszystkim białko, żelazo. Oraz witaminy. W swoim składzie ma również tłuszcz, ale są jego znikome ilości.

Kategoria Mleczne
Tagi: , , , , ,