Kakao

Kakao Jest to napój mleczny. Kakao otrzymuje się z drzewa zwanego kakaowcem, drzewo to rośnie w krajach ameryki północnej. Kakao wyglądem przypomina owoc kokosu, dlatego też poddawany zostaje licznym procesom, aby z twardego owocu uzyskać sypki proszek, który stosujemy. Kakao najpierw należy oczyścić i odpowiednio wysuszyć. Podczas tego procesu kakao zostaje pozbawione całej ilości wody następnie zostaje zapakowane w opakowania, które chronią przed zepsuciem. Stały dostęp świeżego powietrza i wilgoci sprawia ze kakao twardnieje i traci walory smakowe. Aby je przygotować należy najpierw w części mleka rozprowadzić kakao a w drugiej zagotować samo mleko. Następnie na gotujące się mleko wlewamy kakao i mieszamy. Kakao stosuje się głównie na kolacje lub śniadanie. Można je podawać z dodatkiem cukru lub pieczywem.. Kakao to gorący napój znakomicie rozgrzewający w zimne dni. Kakao zawiera dużo żelaza, wapnia, oraz składników mineralnych. Koko podaje się nawet małym dzieciom. Tyle ze w tym przypadku stosuje się kakao dla dzieci o trochę innym składzie chemicznym.

Kategoria Mleczne
Tagi: , , , , ,