Miód

Miód Miód jest produktem bardzo wartościowym i powinien być spożywany codziennie. Miód można spożywać w każdy sposób lecz nie należy go dodawać do potraw gorących gdyż wtedy traci swe właściwości. Miód ma właściwości lecznicze czyli działa antybakteryjnie, regenerująco oraz wzmaga odporność organizmu na wszelkiego typu choroby. Najbardziej popularnym miodem jest miód wielokwiatowy. Ma on kolor od jasnożółtego po ciemnoherbaciany. Stosowany jest przy przeziębieniach, alergiach, katarze a również chorobach serca. Miód lipowy jest bardzo jasny. Stosowany jest najczęściej przy bezsenności gdyż działa uspakajająco, kaszlu gdyż działa wykrztuśnie. Miód gryczany jest ciemnobrązowy. Stosowany jest przy zapaleniu nerek, nadciśnieniu. Miód spadziowy powstaje ze spadzi liściastej. Ma odcień brunatnozielonkawy. Stosowany jest przy chorobach dróg oddechowych, cukrzycy, astmie. Mamy jeszcze miód wrzosowy o barwie brunatnoczerwonej i zapachu kwiatu wrzosu. Miód ten stosowany jest przy schorzeniach dróg moczowych i prostaty.

Kategoria Miód
Tagi: , , , ,