Miód w kuchni

Miód w kuchni Miód w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Można go spożywać w postaci przetworzonej ale również jest wspaniały gdy nim polejemy świeżą skibkę chleba lub bułeczkę posmarowaną masłem. Taka kanapka jest wspaniała i bardzo smaczna a jednocześnie jakże zdrowa. Miód można wykorzystywać do zrobienia napoi. Najprostszym takim napojem jest taki że zagotowujemy wodę z otartą skórką z cytryny a po oziębieniu dodajemy miód oraz sok z cytryny. Należy pamiętać że miód dodaje się tylko do płynów chłodnych i nie gotuje gdyż traci wtedy swoje walory zdrowotne. Innym napojem może być napój którego podstawą są wszelkiego typu soki najlepiej świeżo wyciśnięte. Dodajemy do nich miód. Można również dodać miód do podgrzanego mleka lub kakao. kakao gorące letnie dni na pewno będzie smakować herbata z dodatkiem miodu i cytryny. Oczywiście mocno schłodzona. Wspaniałe jest piwo grzane z korzeniami a na końcu uzupełnione miodem. Również bez miodu nie mogą się obejść wszelkiego typu pierniki, ciasta ucierane i ciasteczka.

Kategoria Miód
Tagi: , , , ,