Miody pitne

Miody pitne Miody pitne powstają w wyniku fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą czyli tak zwanej brzeczki. Do brzeczki dodaje się niekiedy chmiel, zioła, korzenie lub sok owocowy. Dodatki te nadają miodom różne smaki. Jest to napój alkoholowy podobny do wina. Produkcja miodu pitnego wygląda podobnie jak produkcja wina. W zależności od sposobu przygotowania brzeczki mamy miód mieszany z wodą i fermentowany bez dodatkowych zabiegów czyli nienasycone oraz sycone czyli takie gdzie mód mieszany jest z wodą a otrzymana mieszanina jest gotowana. W zależności od stopnia rozcieńczenia brzeczki wodą mamy miody półtoraki czyli na jeden litr miodu jest pół litra wody. Dwójniaki to mieszanina jednego litra miodu z jednym litrem wody. Mamy jeszcze trójniaki – na jeden litr miodu dwa litry wody oraz czwórniaki gdzie na litr miodu sa trzy litry wody. W zależności od sposobu doprawienia brzeczki mamy miody korzenne, miody chmielowe, miody naturalne i miody owocowe. Miody pitne im dłużej stoją i dojrzewają są smaczniejsze.

Kategoria Miód
Tagi: , , , , ,