Propolis

Propolis Propolis to lepka substancja wytwarzana przez pszczoły przede wszystkim do uszczelniania wszelkich elementów wewnętrznych ula. Uszczelnienia ula są potrzebne aby zabezpieczyć wnętrze przed bakteriami, zakażeniami lub pleśniami. Propolis ma bardzo silne działanie bakteriostatyczne oraz bakteriobójcze. Propolis jest wytwarzany przez pszczoły głównie z substancji żywicznych zebranych z pączków niektórych drzew. Pszczoły nauczyły się wykorzystywać substancje pokrywające pączki do swoich celów. Propolis łatwo rozpuszcza się w alkoholu dzięki czemu można łatwo sporządzać lecznicze ekstrakty. W propolisie jest kilkaset różnorodnych związków chemicznych, flawonoidy, kwasy aromatyczne, mikroelementy. Właściwości propolisu są między innymi takie jak regulacja ciśnienia krwi, wzmocnienie wydzielania żółci, odtruwanie wątroby czy leczenie wrzodów i ran. Propolis wykorzystywany jest w postaci surowca pozyskiwanego w pasiece, postaci wyciągów w alkoholu oraz w postaci maści. Przed zastosowanie propolisu w leczeniu należy skonsultować się najpierw z lekarzem.

Kategoria Miód
Tagi: , , ,