Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają go z odrobiną miodu, nektaru lub śłiny i w postaci uformowanych kulek przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach umieszczonych na tylnych nogach pszczoły. To właśnie pyłek pszczeli. Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół. Pyłek to białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy. Znoszony do ula pyłek pszczeli jest przeznaczany na bieżące zużycie. Również tworzone są zapasy na okres gdy nie będzie pyłku w przyrodzie. Świeży pyłek składany jest do komórek w plastrze, ubijany i przykrywany miodem. Pyłek pszczeli może być przechwytywany przez pszczelarza. Taki pyłek jest suszony. To bardzo cenny produkt odżywczy i leczniczy. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy, biopierwiastki. Wzmacnia organizm, działa antyanemicznie, eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie na wątrobę, wspomaga leczenie choroby alkoholowej, podnosi odporność organizmu na zakażenia oraz przyspiesza leczenie zakażeń.

Kategoria Miód
Tagi: , , , ,