Jogurty do picia

Jogurty do picia Jogurty stanowią świetną przekąskę, albo część większego posiłku, głównie śniadania. Są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. W ostatnich latach na rynku mleczarskim obok jogurtów o normalnej, bardziej zbitej konsystencji pojawiły się produkty tego typu przeznaczone do picia. Mają one postać gęstego, mlecznego płynu, a schłodzone idealnie gaszą pragnienie i sycą w sposób o wiele lepszy niż woda mineralna czy rozcieńczane soki owocowe. Istnieje kilka rodzajów jogurtów do picia. Oczywiście najpopularniejsze są te o smaku owocowym, takie jak jogurty truskawkowe, albo waniliowym. Coraz częściej na półkach sklepowych można znaleźć jogurty do picia smakujące nieco bardziej oryginalnie i mające specjalne, dodatkowe właściwości. I tak jogurt kawowy pobudza, a ten z dodatkiem specjalnych substancji obniża poziom cholesterolu lub też ma właściwości odchudzające. Niektóre jogurty mogą także wpływać na wygląd cery albo obecność w naszym organizmie bakterii walczących z chorobami i infekcjami. Nie ulega jednak wątpliwości, że większość osób kupujących jogurty do picia chce przede wszystkim zaspokoić pragnienie.

Kategoria Mleczne
Tagi: , , , , ,

Jogurt

Jogurt Pitny jest to jeden z przetworów mlecznych. Jogurt otrzymuje się bezpośrednio z mleka krowiego. Następnie mleko poddawane jest licznym procesom w tym pasteryzacji, dzięki której nadaje się do spożycia. Jogurty pitne znacznie różnią się od tych zwykłych konsystencja. Jogurt zwykły ma stała konsystencję a pitny wręcz przeciwnie jest płynny i nadaje się jedynie do picia. Stąd tez wzięła się jego nazwa. Jogurty pitne pakowane są również w inne opakowania. Do ich przechowywania służą butelki plastikowe. Jogurty mają zazwyczaj od dwustu pięćdziesięciu gram do pięćset gram. Wyróżniamy jogurty pitne naturalne oraz smakowe. Te drugie wzbogacone są o dodatek rozdrobnionych owoców. Jogurty należy przechowywać w lodówkach w minusowych temperaturach, ponieważ są to produkty szybko ulegające po psuciu. Jogurt jako produkt w całości składający się z mleka krowiego jest niezwykle zdrowy. Zawiera przede wszystkim białko, żelazo. Oraz witaminy. W swoim składzie ma również tłuszcz, ale są jego znikome ilości.

Kategoria Mleczne
Tagi: , , , , ,

Kakao

Kakao Jest to napój mleczny. Kakao otrzymuje się z drzewa zwanego kakaowcem, drzewo to rośnie w krajach ameryki północnej. Kakao wyglądem przypomina owoc kokosu, dlatego też poddawany zostaje licznym procesom, aby z twardego owocu uzyskać sypki proszek, który stosujemy. Kakao najpierw należy oczyścić i odpowiednio wysuszyć. Podczas tego procesu kakao zostaje pozbawione całej ilości wody następnie zostaje zapakowane w opakowania, które chronią przed zepsuciem. Stały dostęp świeżego powietrza i wilgoci sprawia ze kakao twardnieje i traci walory smakowe. Aby je przygotować należy najpierw w części mleka rozprowadzić kakao a w drugiej zagotować samo mleko. Następnie na gotujące się mleko wlewamy kakao i mieszamy. Kakao stosuje się głównie na kolacje lub śniadanie. Można je podawać z dodatkiem cukru lub pieczywem.. Kakao to gorący napój znakomicie rozgrzewający w zimne dni. Kakao zawiera dużo żelaza, wapnia, oraz składników mineralnych. Koko podaje się nawet małym dzieciom. Tyle ze w tym przypadku stosuje się kakao dla dzieci o trochę innym składzie chemicznym.

Kategoria Mleczne
Tagi: , , , , ,

Mleko

Mleko Mleko z założenia jest napojem w pełni naturalnym. Pochodzi przecież prosto od krowy, a naukowcy i specjaliści do spraw żywienia polecają je zwłaszcza dzieciom jako źródło wapnia i niezbędnych witamin. Do reklamowania zbawiennych właściwości tego białego napoju zaangażowano znane gwiazdy – w Polsce akcję „Pij mleko, będziesz wielki!” poparły takie sławne osoby jak piosenkarka Kayah czy aktor Bogusław Linda. Mleko często wykorzystywane jest jako dodatek do innych napojów czy potraw. Wiele osób zabiela mlekiem kawę i herbatę, a także dodaje je do płatków śniadaniowych. Ci, którym mleko w czystej postaci zwyczajnie nie smakuje często uwielbiają gorącą czekoladę i kakao powstałe na jego bazie. Istnieją także osoby, które uwielbiają mleko zimne, prosto z lodówki, a nie znoszą ciepłego lub gorącego. Do antypatii tych może przyczynić się niezbyt przyjemne wspomnienie z dzieciństwa na temat tak zwanego „kożucha” – warstewki tworzącej się na powierzchni przegotowanego mleka i sprawiającej niezbyt pozytywne i smaczne wrażenie.

Kategoria Mleczne
Tagi: , , , ,